Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywiane to przede wszystkim dieta bogata w dużą liczbę warzyw. Są one źródłem witamin oraz błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zwłaszcza oleje wykonane z oliwy oraz olej lniany to bogactwo omega 3. Jedząc warzyw redukuje się powstawanie niektórych nowotworów, zmniejszone jest ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy. Spożywanie warzyw sprzyja obniżaniu złego cholesterolu i podwyższeniu dobrego. Spożywanie posiłków powinno odbywać się regularnie, najlepiej w odstępie 3-4 godzin w ilości 5 posiłków na dobę. Warto zauważyć, że kolejnym czynnikiem jest różnorodność diety. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety pełnoziarniste makarony, oleje roślinne, jaja, ryby, owoce morza. Natomiast należy ograniczyć spożywanie margaryn oraz olejów utwardzonych i takich, które wydzielają szkodliwe substancje trans. Kolejnym zdrowym nawykiem jest unikanie cukrów. Ważną kwestią w zdrowym odżywianiu jest unikanie mocno przetworzonych produktów typu chipsy, hamburgery, frytki, pasztety, smalec. Kolejny element złej diety to różnego rodzaju napoje kolorowe typu Cola, Fanta czy słodkie soki z kartonu.